PENEMAN DAN PELAWAT PESAKIT BERISIKO TERKENA JANGKITAN

KOTA BHARU, KELANTAN, 27 Januari 2019 – Jangkitan di hospital adalah sesuatu yang sangat biasa. Unit Kawalan Jangkitan pula merupakan unit yang ditugaskan untuk memantau, melakukan survelan dan membantu dalam mengawal kadar jangkitan di hospital dan dalam kalangan staf. Namun, terdapat juga faktor lain yang menyumbang dalam kadar jangkitan iaitu pelawat.

Dr Fauziah Ismail

Menurut Pegawai Perubatan Unit Kawalan Jangkitan Dan Epidemiologi Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Fauziah Ismail, jangkitan pada pesakit adalah perkara yang sering kita dengar, ianya disebabkan oleh bakteria, fungal (kulat) mahupun virus dan parasit.

“Jangkitan di hospital sangat dititik beratkan di mana pihak Kawalan Jangkitan di setiap hospital yang bertanggungjawab menjalankan survelan dan statistik, pendidikan kawalan jangkitan dan pemonitoran para staf hospital untuk pemantapan kawalan.

“Namun begitu, dengan kurangnya pengetahuan sesetengah peneman dan pelawat pesakit juga boleh menyumbang kepada jangkitan yang tidak mampu dikawal dan suasana kawalan rebakan menjadi tidak kondusif sekiranya peneman dan pelawat tidak mengikut arahan pihak wad dan hospital,” jelasnya ketika menjadi tetamu dalam rancangan ‘Sembang Sihat’ di Radio Kelantan FM, baru-baru ini.

Fauziah berkata, sekiranya perkara ini tidak dikawal, jangkitan di hospital boleh merebak dengan cepat dan ia juga akan menyebabkan jangka masa perawatan dan kos rawatan akan meningkat sekaligus meningkatkan mortality serta morbiliti pesakit.

“Sekiranya kes makin merebak, wabak akan menular dan lebih banyak kesan serta komplikasi akan berlaku,” ujarnya lagi.

Selain itu, Fauziah turut menerangkan kenapa kanak-kanak dan warga emas dihadkan melawat pesakit di hospital. Hal ini kerana golongan ini mempunyai kadar ketahanan badan yang rendah dan berisiko tinggi mendapat jangkitan dari pesakit hospital sama ada melalui udara(airbone), titisan(droplet) mahupun sentuhan(contact) selain terdedah kepada risiko jangkitan melalui darah seperti jangkitan penyakit Hepatitis atau HIV.

“Hospital USM dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sentiasa bekerjasama dan giat mempromosikan kempen cuci tangan (7 step hand wash & 5 moments) untuk staf dan pelawat serta peneman pesakit

“Pelawat dan peneman pesakit diingatkan agar sentiasa mematuhi arahan dan panduan yang disediakan oleh pihak hospital seperti menggunakan sarung tangan, penutup mulut dan gaun pelawat ketika menguruskan pesakit,” jelasnya.

Fauziah berkata, mereka juga dinasihatkan agar tidak membawa makanan dan peralatan dari luar yang tidak dipastikan tahap kebersihannya, menggunakan antibiotik mengikut dos dan tempoh yang ditetapkan kerana penggunaan tanpa had dan kawalan akan menjadi lebih teruk jika antibiotik tidak sepadan dengan kuman atau penyakit sekali gus menjadikan kerja kawalan jangkitan menjadi satu beban yang sukar ditanggung oleh banyak pihak.

Teks / Foto: Wan Mohd Rashidi Wan Mood

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Jumaat 10 Julai 2020.
Jumlah Pengunjung
1381933